Smartlog v3 » Majsen » Er der forskel på drenge og piger?
Opret egen blog | Næste blog »

Majsen

Når alt andet er sagt

Er der forskel på drenge og piger?

2. Jul 2011 15:47, Majs

Søndagsavisen bringer i denne uge en historie om, at pædagoger behandler drenge og piger forskelligt. Historien bygger ganske vist på en undersøgelse fra Sverige, men det er nok ikke usandsynligt at den også passer godt på danske forhold. For eksempel hjælper pædagoger i langt højere grad drenge end piger med praktiske ting, som at komme i og ud af overtøjet. Heri ligger der en implicit antagelse fra pædagoger, at drenge har mere behov for hjælp, og piger er mere ansvarlige og bedre kan ordne de små ting selv. Kritikken går på, at denne adfærd hæmmer drenges udvikling og fremmer pigernes, fordi de får større ansvar tidligere. Altså at pædagogers forskelsbehandling bliver en selvopfyldende profeti.

Nu er det en kendt sag, at svenskere er meget langt fremme, når det handler om ligestilling og forskelsbehandling. I en grad, der nogle gange kan forekomme helt hysterisk. For eksempel har der været seriøse forslag fremme, om helt at forbyde køns-specifikt legetøj som dukker, biler og legetøjsvåben. I artiklen nævnes også en svensk børnehave, hvor de helt er holdt op med at bruge udtryk som ”ham” og ”hende”. Pædagoger hedder dig sig skal ikke fremme udviklingen af forudindtaget kønsroller.

Ud over den lidt hysteriske debat og køn og ligestilling rejser artiklens udgangspunkt et mere interessant spørgsmål. Er det i orden at pædagoger forskelsbehandler børn? Om det er for deres køn, deres hårfarve, deres adfærd eller andet. Ideelt er svaret naturligvis nej. Men pædagoger er jo ligesom alle os andre ganske almindelige mennesker med de filtre, holdninger, interesser som er med til at præge deres adfærd overfor børn. Pædagoger har også deres favoritter blandt børnene i børnehaven. Nogle er søde behagelige og velopdraget, andre er nogle stride uopdraget møgunger for at sige det lige ud. Hvid du gik 8 timer hver dag op af disse børn, hvilket ville du så vælge at bruge mest tid, opmærksomhed og omsorg på?

Så, ja der er heldigvis forskel på drenge og piger. Og der er også forskel på, hvordan pædagoger behandler dem. Tror du jeres pædagog kan lide dit barn?